Voorkom vlekken op eiken

Bepaalde houtsoorten bevatten van nature een hoeveelheid looizuur. Dit looizuur beschermt de boom tegen insecten en bacteriën maar heeft een sterke neiging tot verkleuren zodra het in  aanraking komt met zuren, ijzer en andere stoffen. Eiken bevat een relatief grote hoeveelheid looizuur waardoor de gevoeligheid voor verkleuring groot is.

Verlijmen van eiken
Voor de productie van meubelen, samengesteld parket, geveltimmerwerk etc. worden veelal witte houtlijmen (op basis van PVAc) gebruikt om lijmverbindingen tot stand te brengen. Met name in de categorie waterbestendige (D3) en watervaste (D4) houtlijmen komen veel types voor met een zuur karakter (lage pH), dat in combinatie met eiken tot vervelende verkleuringen leidt. Deze verkleuringen kunnen ontstaan door smetvlekken van de lijm aan de zichtzijde van het hout of zelfs door optrekkende lijm in geval van eiken fineer. Indien de pH van de lijm 4,5 of hoger is (pH 7 is neutraal) kan de lijm veilig in combinatie met eiken gebruikt worden.

Niet geschikte lijmen voor eiken
1-component D3 of D4 PVAc-lijmen hebben doorgaans een pH van ca. 3 en zullen in contact met eiken tot verkleuring leiden. De 2K systemen (2-componenten) onder de D4 PVAc-lijmen met een zure D3 lijm als basis geven omdat dezelfde problemen ten aanzien van verkleuring. Gelukkig bestaan er ook D4 2K varianten waarbij de basis een D2 lijm met een relatief hoge pH (hoger dan 4.5) is. Deze zijn wel veilig te gebruiken in combinatie met eiken.

Geschikte lijmen voor eiken
NovaCol D2 lijmen
Deze lijmen voor interieur toepassingen hebben een pH van ca. 5 en kunnen veilig gebruikt worden in combinatie met eiken. Frencken lijmen in deze categorie zijn NovaCol D2 A, NovaCol D2 Fineer en NovaCol D2 Flex.

NovaCol D4 2K
Deze 2-componenten lijm heeft een D2 lijm als basis met een pH van 5. Deze is dus veilig te gebruiken in combinatie met eiken, en heeft bovendien een veel langere potlife (4 dagen na mengen) dan zijn soortgenoten op basis van D3.

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken