Voorbehandelen ondergronden – welke reiniger moet ik gebruiken?

Voorafgaand aan het lijmen moeten oppervlakken altijd schoon en vetvrij zijn. Helaas worden we in de praktijk nog regelmatig geconfronteerd met matige tot slechte lijmverbindingen als gevolg van géén, of een verkeerde reiniging of ondergrondvoorbehandeling.

Er zijn diverse (oplos-)middelen op de markt die gebruikt worden als reiniger en/of voorbehandeling. Echter niet alle (commercieel) beschikbare ontvetters/reinigingsmiddelen zijn even geschikt wanneer het gaat om een voorbereiding ten behoeve van een goede lijmverbinding. Daarom maakt Frencken bij de keuze van een goede cleaner onderscheid in het reinigen en/of het  voorbehandelen van een ondergrond. Voorafgaand aan verlijming dient elk niet-poreus oppervlak altijd eerst ontvet of gereinigd te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan metalen en diverse kunststoffen. Bij het produceren van deze materialen worden er vaak scheidingsmiddelen, processing aids alsmede beschermfolie gebruikt. Deze moeten voor het verlijmen allereerst verwijderd worden. Om een optimale hechting te verkrijgen is het dan ook aanbevolen om de hechtoppervlakken voor te behandelen. Middelen als terpentine, wasbenzine en thinner zijn hiervoor niet geschikt omdat deze een residu achterlaten wat een goede hechting verhindert.

Hiervoor raadt Frencken Remover 16 spray aan. Dit is een uitstekende ontvetter/reiniger en zit een goede hechting van de diverse Frencken lijmsystemen niet in de weg. Indien de ondergrond enkel ontvet/gereinigd hoeft te worden is Remover 16 Spray eveneens een betere keuze dan Surface Activator. Deze is primair bedoeld als hechtingsverbeteraar voor o.a. MS-, Hybride en SMP-gebaseerde lijmen. Het solvent waarin de actieve stoffen in Surface Activator zijn opgelost heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat deze een goede ontvettende en/of reinigende werking heeft. Let op: als de ondergrond enkel ontvet/gereinigd dient te worden voor andere lijmsystemen dan hierboven genoemd is de Surface Activator niet geschikt. Ook Frencken Reinigingsdoekjes zijn als reiniger/ontvetter van te verlijmen materialen niet geschikt. Deze zijn gemaakt voor het reinigen van handen, gereedschappen, etc. maar zeker niet als reiniger of ontvetter van te verlijmen oppervlakken.

Remover 16 is een uitstekend middel voor het ontvetten/reinigen van te verlijmen materialen*. Beschikbaar in een handzame en gebruiksvriendelijke spray.
Gebruik de ‘wipe-on wipe-off’ techniek met schoon papier of een schone doek voor een optimale werking.

Conclusie
• Niet-poreuze oppervlakken, voorafgaand aan verlijming reinigen/ontvetten? Gebruik dan Remover 16 spray.
• Moeilijk te verlijmen, niet-poreuze oppervlakken zoals bijvoorbeeld (gepoedercoate) metalen en diverse kunststoffen verlijmen met een hybride polymeer? Kies voor Surface Activator: dit is een hechtingsverbeteraar en ontvetter/reiniger in één.
(zie ook Uitgelicht: Gepoedercoat metaal verlijmen)
• Verse lijmresten van handen en gereedschappen verwijderen? Gebruik dan de Frencken Reinigingsdoekjes.
(zie ook Uitgelicht: Reinigingsdoekjes: handig om bij de hand te hebben)

* Controleer vooraf op een niet zichtbare plaats of bij reiniging van diverse kunststoffen geen aantasting optreedt bij gebruik van Remover 16 Spray.

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken