Verlijmingen voor diverse afwerkingen binnenshuis

In dit demo-model ziet u de verlijmingsmogelijkheden voor diverse afwerkingen binnenshuis. Regelwerk, wandplaatmateriaal (fermacell- en gipsplaat), decoratieve wandbekleding, vloerplaten, vloerbekleding en -afwerking en een koof voor de afwerking van leidingwerk.

 

Regelwerk en wandplaten worden verlijmt met F400 High Tack Xtreme. Deze lijm is zeer geschikt vanwege de extreem hoge aanvangshechting en hoge eindsterkte. Diverse materialen kunnen met deze montagelijm op verschillende ondergronden verlijmt worden.

De koof – voor de afwerking van leidingen – wordt verlijmd met FS320 High Tack op het regelwerk. Deze afwerking brengt minder belasting met zich mee en is daardoor qua aanvangshechting en eindsterkte ruimschoots voldoende. Bovendien heeft deze montagelijm doorgaans een vergelijkbare aanvangshechting en eindsterkte t.o.v. diverse High Tack versies in de markt.

De koof zelf wordt veelal – voor het mooiste resultaat – in verstek verlijmd. In het demomodel laten we de drie gangbare lijmen zien die voor de verlijming gebruikt worden. U zult zien welke er door snelheid, arbeidstijd en eindresultaat als absolute winnaar uit de bus komt.

Wanneer er een verstekverlijming plaats moet vinden kiest een vakman er doorgaans voor om een schuinte van 45,2° aan te houden bij het verstekzagen. Hierdoor creëert men de mogelijkheid om het werk tijdens het verlijmen in het werk te kunnen positioneren. De tolerantie zal dan opgevangen moeten worden door de lijm of de mogelijke aanwezige opening wordt na verlijming opgevuld.

Zoals eerder gemeld zijn er drie lijmen die doorgaans gebruikt worden voor een verstekverlijming.

De twee welbekende zijn PVAc gebaseerde witte houtlijmen en bruislijmen, ook wel PU-constructielijmen genoemd. De derde die in dit demo-model wordt gebruikt is een hybride constructielijm: ConstruCol HV45.

Bij gebruik van een houtlijm of bruislijm moet het werk na verlijming altijd geklemd worden. Voor beide lijmen geldt tevens het werk geschuurd moet worden nadat de lijm is uitgehard en de lijmnaad moet worden opgevuld om tot een dichte en gladde lijmnaad te komen. Dit laatste heeft voor de gebruikte lijmen verschillende redenen: Houtlijm heeft geen vullende eigenschappen en doordat er in de praktijk doorgaans een speling ontstaat bij positioneren zal een opening in de lijmnaad ontstaan. Hierdoor is opvulling naar uitharding en schuren noodzakelijk.

Voor een bruislijm geldt dat er wel vullende eigenschappen zijn, maar door de kenmerkende reactie met vocht die plaatsvindt bij een bruislijm ontstaan er luchtbelletjes. Doordat ook hier doorgaans een speling ontstaat bij positioneren zal in de lijmnaad deze luchtbelletjes zichtbaar blijven. Ook al is een dichte verbinding het resultaat; een gladde lijmnaad zal er zeker niet zijn. Dit bemoeilijkt het noodzakelijke opvullen van de lijmnaad na uitharding.

Toch wordt er tot op heden veel gewerkt met een houtlijm en bruislijm, ondanks het feit dat er geklemd moet worden en veel nabewerking moet plaatsvinden.

Een derde en veel betere optie is de hybride constructielijm ConstruCol HV45. Het eerste voordeel is dat deze niet geklemd hoeft te worden (het werk in de gewenste positie fixeren met bijvoorbeeld tape is voldoende) en de nabewerking is minimaal. De lijm heeft namelijk vullende eigenschappen t/m 2 mm maar zonder bruiseigenschappen. Dit zorgt ervoor dat klemmen niet nodig is. De vullende eigenschappen zorgen toch voor een dichte en gladde lijmnaad. Na uitharding kan de vakman de overtollige lijm afsteken met een beitel en indien noodzakelijk het werk schuren. Verdere nabewerking is niet nodig om het gladde resultaat te behouden; dat bespaart materiaal en tijd!

Conclusie is dat er met alle drie de lijmen een verstekverlijming kan worden gemaakt. De twee traditionele lijmen (houtlijm en bruislijm) brengen meer werk met zich mee en nemen daardoor meer tijd in beslag om tot het gewenste eindresultaat te komen t.o.v. een hybride constructielijm.

ConstruCol HV45 is – wanneer men het heeft over gebruikersgemak en tijd – een ideale lijm voor een verstekverbindingen. Daarnaast is deze lijm ook voor hoekverbinding of kopse verbindingen geschikt. De lijm is watervast (D4), niet bruisend, vullend, zeer sterk en ook nog eens isocyanaatvrij.

isocyanaatvrij betekent geen zwarte vingers. Groot voordeel is door de niet bruisende, vullende eigenschappen, er bij speling in het werk altijd een volledige verlijmen hebt. Dit is bij een houtlijm zeker niet het geval. Daarbij heeft ConstruCol HV45 de hoogste eindsterkte en een bruislijm, ondanks de volledige verlijming, zeker een lagere eindsterkte.

Verder is in dit demomodel de wand- en vloer afwerking meegenomen.

Decoratieve wandbekleding is een topic wat een grote opkomst heeft, waarbij een passende lijm veel gevraagd wordt. In dit demomodel is de W430 gebruikt. Een speciaal ontwikkelde lijm voor decoratieve wandbekleding tot 2 mm dik en geschikt voor een maximaal gewicht van 10kg/m². Voor de juiste verdeling is deze lijm aangebracht met een A2 lijmkam. Groot voordeel t.o.v. van bijvoorbeeld verlijmen met een contactlijm is dat het materiaal naar verlijmen nog te corrigeren is wat vaak wenselijk is.

Voor vloerafwerking zijn vele materialen mogelijk. In dit demomodel is gekozen voor massief Eiken parket en een PVC vloer. Het massief Eiken parket is verlijmt met HE330. Een lijm die geschikt is voor vele ondergronden en diverse parketsoorten zoals massieve planken, meerlaags-parket, samengesteld tapis, etc. Groot voordeel is dat deze lijm breed inzetbaar is, een unieke combinatie van stekte en elastische tijd heeft en geschikt is voor vloerverwarming en -koeling. Voor de juiste verdeling is deze lijm aangebracht met een B11 lijmkam.

De PVC vloer (Luxury Vinyl Tiles) is verlijmt met Fv312. En speciaal voor PVC vloeren ontwikkeld met specifieke eigenschappen zoals eindsterkte. De eindsterkte is van groot belang om krimp op te vangen om – niet wenselijke – naden zoveel mogelijk te voorkomen. Voor de juiste verdeling is ook deze lijm aangebracht met een A2 lijmkam.

Om het demomodel af te werken zijn er plinten aangebracht. Deze plinten zijn verlijmt met FS320 high Tack vanwege de hoge aanvangshechting, maar ook omdat deze lijm de mogelijkheid biedt de plint af te kitten. Lijmen en kitten met dezelfde lijm is een groot voordeel. Wanneer men een extreem hoge aanvangshechting nodig heeft voor het bevestigen van plinten kan F400 High Tack Xtreme gebruikt worden. Deze lijm kan ingezet worden bij ondergronden die oneffenheden of rondingen hebben.

Montage:

F400 High Tack Xtreme

FS320 High Tack

ConstruCol HV45

Vloer- en wandbekleding:

HE330

FV312

W430

 

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken