SPP Single Part Production
Frencken opent SPP-adviesloket voor optimale lijmverbinding
De opkomst van Single Part Production (SPP) in de kozijnindustrie heeft gevolgen voor de manier waarop gelijmde kozijnverbindingen kunnen worden beoordeeld. De BRL 0819 voldoet daar feitelijk niet voor, omdat de ondergrond voor verlijming veranderd van hout in verf. Dit is de reden waarom Frencken, marktleider op gebied van kozijnlijm, een adviesloket voor zijn klanten heeft geopend om ook bij SPP tot de optimale lijmverbinding te komen.
Frencken in Weert maakt zich een beetje zorgen. Van een situatie waarin de BRL 0819 richtingbepalend is in de totstandkoming van een goede gelijmde kozijnverbinding, groeit de timmerindustrie langzaam maar zeker toe naar een situatie waarin Single Part Production wellicht maatgevend zal gaan worden. Niet dat dat de bron van de zorg is, maar wel dat de bestaande regelgeving in de vorm van de huidige beoordelingsrichtlijnen bij deze beweging achterblijft. “De industrie loopt voorop en zowel SKH als wij als lijmproducent lopen er achteraan”, zegt Eric van Spreuwel, technisch productmanager bij Frencken. “Gevolg is dat we achteraf als lijmproducent geconfronteerd worden met klachten over ons product dat is toegepast op een manier die buiten de BRL0819 valt. In de nieuwe situatie van SPP praat je over een hele andere productietechniek in de totstandkoming van de lijmverbinding”, zegt Van Spreuwel. “Bij SPP lijm je feitelijk niet hout op hout, maar verf op verf. In plaats van de negen houtsoorten voor kozijnen uit de BRL 0819 als ondergrond, heb je te maken met een oneindige variatie van verfsystemen, laagdiktes, verfsamenstelling, droogtijden en applicatiemethode. Er bestaat bij SPP vooralsnog geen norm of testmethode als de BRL 0819 die die situatie afdekt.”
Nieuw terrein
Gevolg is dat op het gebied van de lijmverbinding het wiel al rijdend uitgevonden moet worden. Branchevereniging NBvT heeft anderhalf jaar geleden in de context van het moment in een Quick Scan sterktetesten uit laten voeren naar de combinatie van diverse lijmen en diverse flow-coatverfsystemen. Daaruit is het vertrouwen opgekomen dat het wel goed zou komen. “Maar het is een Quick Scan, geen test, geen norm”, aldus Van Spreuwel. “Zaken als veroudering en indringing van pigment in de verbinding zijn achterwege 1 gebleven. Aan de hand van de reacties die wij van onze klanten krijgen, blijken we met de Quick Scan minder goed uit de voeten te kunnen dan gedacht. Regelgeving, maar ook wij als lijmfabrikant lopen achter. Het gevolg kan zijn dat bij een bepaald type hout de hechting van een bepaalde flowcoat onvoldoende is of dat de sterkte van de lijm hoger is dan van de coating. Overleg met timmer-, verf- en lijmindustrie, maar ook met SKH is nodig om dit nieuwe terrein in kaart te brengen, want de trein is al vertrokken.”
Compatibiliteit
Dat is de reden dat Frencken klanten die een investeringsronde in SPP overwegen sinds kort graag op basis van gekozen verfsysteem en op het gebied van de verlijming met advies, ervaring, maar ook op basis van eigen labtesten terzijde wil staan. Van Spreuwel: “Op basis van de gebruikte houtsoorten bij de timmerfabrikant, verfsysteem en dikte kun je gericht informatie verzamelen. We hebben een eigen laboratorium en kunnen behalve sterktetesten ook kijken naar indringing en veroudering. Voor de komende tijd hebben we twee labmedewerkers vrijgemaakt om die testen voor timmerfabrikanten die ons product gebruiken uit te voeren.” Frencken kan het meest voor de timmerindustrie betekenen als zij in een vroeg stadium bij SPP investeringsplannen wordt betrokken. Van Spreuwel: “Wij willen liefst niet achteraf aan tafel komen omdat er iets aan de hand zou zijn met onze lijm. Niet alleen de gebruikte houtsoort speelt een rol, maar ook de keus van de flowcoat,
de laagdikte en de droogtijd. Door de vele variabelen kunnen we de compatibiliteit van de lijm met de coating nu alleen maar gericht doen, gebaseerd op de voorgenomen keuzes van de timmerfabrikant.”
Tekst en foto’s Kees de Vries
April 2018