LVT A-D10 PLUS – Lijm met extreem hoge eindsterkte

LVT vloeren (Luxury Vinyl Tiles) zijn in rap tempo geïntegreerd bij de vloerspecialisten en uit de ervaringen blijkt dat dit een blijvertje is. Als specialist in parketlijmen zijn wij uitstekend in staat om een lijm te ontwikkelen voor deze relatief nieuwe techniek. LVT-stroken kunnen onderhevig zijn aan dimensionele vervorming wat vraagt om een specifieke lijm die daar rekening mee houdt. Frencken zou Frencken niet zijn als we er kwalitatief niet een schepje bovenop zouden doen. LVT A-D10 PLUS is speciaal ontwikkeld voor kwalitatief hoogwaardige LVT vloeren en heeft een uitzonderlijk hoge eindsterkte groter dan 1.0 N/mm!

LVT staat voor Luxury Vinyl Tiles. Samen met Vinyl en PVC (Polyvinylchloride) behoren deze vloerbekledingsmaterialen allemaal tot dezelfde categorie. Het enige verschil tussen een LVT vloer en vinyl vloer is de verschijningsvorm. LVT vloeren zijn díe vinyl vloeren die in “tegels”, “planken” of hedendaagse designs (visgraat, hexagon, honingraat en vele andere motieven) verkrijgbaar zijn. De klassieke Vinyl vloeren daarentegen zijn eerder gekend als vloerbekledingsmateriaal met motief op een rol. Omdat beide vloerbekledingsmaterialen uit vnl. vinyl zijn worden in de markt de namen door elkaar gebruikt. De producten onderscheiden zich van de klassieke houten parketof tegelvloer doordat ze niet gemaakt zijn van natuurlijk materiaal. Dit type vloeren is 100% synthetisch. Daardoor combineren deze vloerbekledingsmaterialen alle voordelen van een ‘kunststof’ vloer met een natuurgetrouwe weergave van authentieke materialen zoals hout of (natuur)steen.In de markt zien we een grote diversiteit binnen de verkrijgbare LVT.

 

In grote lijnen is de opbouw van LVT-stroken, planken of hedendaagse designs dezelfde en bestaat die uit;
• Een (matte) bovenlaag die de vloer beschermt tegen vuil, vlekken en krassen
• Een gedrukte decoratieve vinyllaag• Een sterke en stootbestendige, waterbestendige en geluidsdempende vinylkern die zorgt voor comfort en duurzaamheid
• Een al dan niet aanwezige extra stabiliserende laag uit glasvezel die de vorm van de vinyl vloer bijkomende stabiliteit geeft
• Een stootbestendige vinyl basislaag (backing of ruglaag)

Hoewel allen Vinyl/PVC gebaseerd zijn en met min of meer dezelfde opbouw kunnen er zeer grote verschillen in kwaliteit zijn. Afhankelijk van producent en land van herkomst vinden we in de markt dan ook LVT-stroken in allerlei (chemische) samenstellingen. Zo zijn er bijvoorbeeld producten met een basislaag die een hoog percentage van goedkope weekmakers bevatten. Maar evengoed LVT-stroken bestaan waarvan de basislaag een minimum aan milieuvriendelijkere weekmakers bevatten.

Met name de ruglaag is van belang met betrekking tot verlijmen en zal de samenstelling van deze backing het succes van verlijmen bepalen!

Het al dan niet aanwezig zijn van een extra stabiliserende laag uit glasvezel is dan weer direct merkbaar in vervorming van LVT. Krimpen of uitzetten van LVT-stroken door diverse omstandigheden zoals temperatuur en vocht zijn voorkomende en gekende problemen. Zo is bijvoorbeeld 0.5mm uitzetting van LVT-stroken al voldoende om opstaande kanten te veroorzaken. Waarbij krimp van bijvoorbeeld 0.5mm tot zichtbare kopse naden leidt. Juist die grote diversiteit vormt een uitdaging bij de ontwikkeling van een goede LVT lijm.

Bij de ontwikkeling van LVT A-D10 PLUS hebben we onze collega’s in het R&D centrum de volgende opdrachten meegegeven; enerzijds een goede hechting aan de basislaag (backing) en anderzijds een hoge eindsterkte om vervorming van LVT-stroken op te kunnen vangen.

Bij de beoordeling van de hechting aan de backing hebben we ons niet beperkt tot alleen de meest gangbare LVT in de Nederlandse markt maar hebben we een dwarsdoorsnede van wereldwijd verkrijgbare LVT-stroken uitvoerig getest. Zo hebben we bijvoorbeeld materialen verzameld uit Nederland, België, Duitsland, UK, Zweden, China en Australië. Niet alleen hechting en kleefkracht is hierbij uitvoerig bekeken maar zeer zeker ook de vervorming van de diverse LVT-stroken gedurende en na veroudering. Resultaten van deze uitgebreide testen hebben ons geleerd dat alleen een lijm met zeer hoge eindsterkte de garantie biedt op het beste resultaat waarbij opstaande kanten en zichtbare naden tot een absoluut minimum gereduceerd kunnen worden.

Met een zeer hoge eindsterkte van meer dan 1N/mm, gemeten volgens EN 1372 (Adhesives – Test method for adhesives for floor and wall coverings – Peel test), zijn wij er van overtuigd een zeer prettig verwerkbare lijm te hebben ontwikkeld die de uitdaging aankan.

Aan de slag met een oplosmiddelvrije LVT lijm met een zeer hoge eindsterkte. Klik hier voor de complete artikelinfo van LVT A-D10 Plus.

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken