Invloed vloerverwarming en/of vloerkoeling op parket

Vloerverwarming is reeds een bekend fenomeen en in combinatie met parket is het geen probleem als de juiste lijm gekozen is en waarbij gelijmd is volgens de voorschriften en de opstartprocedure van vloerverwarming zorgvuldig gevolgd is.

Vloerkoeling is een relatief nieuw begrip, maar steeds meer een trend. Hier is condensvorming het belangrijkste aandachtspunt. Vloerkoeling in combinatie met parket kan onder de voorwaarde dat condensvorming voorkomen wordt. Condens is vocht en wat vocht met parket kan doen is bekend. Condensvorming ontstaat als het verschil tussen het gekoelde oppervlak en de omgeving te groot wordt. Denk aan een gekoelde fles die uit een koelkast gehaald wordt.

Mogelijke gevolgen condensvorming
• Parket kan loskomen van de vloer
• Ontstaan van roestvorming op onbehandeld bewapeningsstaal
• Uitzetting van de vloerconstructie met een mogelijke bouwkundige schade tot gevolg
• Anhydriet kan bij langdurige condensvorming zijn sterkte verliezen en gaan verpoederen

Voorkom condensvorming
Theoretisch ontstaat condens op een oppervlakte met een temperatuur onder het dauwpunt van de lucht in de omgeving. In de praktijk is het lastig te bepalen wanneer dat exact is. Een goede
hulp daarbij is condensbewaking. Dit meetinstrument schakelt automatisch de koeling af als er condensvorming dreigt. Als er geen condens bewaking voorhanden is dan geldt het advies om de
temperatuur van het koelwater boven de 18°C te houden.

Aanbrengen vochtscherm
Als het vloerkoeling betreft is het aanbrengen van een vochtscherm (Frencken 2-Block primer) zinvol wanneer er condensvorming ontstaat op de leiding. Het optrekken van het vocht richting parket zal hierdoor worden tegengehouden. Indien er ook op de lijm condensvorming optreedt zal het vochtscherm geen toegevoegde waarde hebben.

Geschikte parketlijmen
Bij vloerverwarming en/of vloerkoeling is een waterbestendige parketlijm zoals P-E90, P-E75 Plus en 2K P-U70 een meer dan verstandige keuze.

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken