Indikken van PVAc houtlijmen bij verhoogde temperaturen

Wanneer het lente en zomer wordt stijgt de omgevingstemperatuur. Voor de meesten een welkome verandering, maar niet persé voor de witte houtlijmen, in het bijzonder de waterbestendige D3 en watervaste D4 1K PVAc (Polyvinylacetaat) houtlijmen.

Toevoeging crosslinker
Om een 1-component witte houtlijm waterbestendig of watervast te maken wordt tijdens productie een stof toegevoegd. Na het lijmen en drogen (tijdens klemmen, onder de pers) gaat de lijm en de toegevoegde stof chemisch vernetten (crosslinken) waardoor de lijm zijn waterbestendige of watervaste eigenschap krijgt. Onder invloed van hogere temperaturen kan het vernettingsproces voortijdig opstarten waardoor de lijm uiteindelijk onverwerkbaar wordt. Dit is herkenbaar aan het dikker worden van de lijm (zoals op de foto hierboven). Om te voorkomen dat het vernettingsproces al eerder start, moet de lijm -geheel volgens voorschrift- onder de 23°C worden opgeslagen. De viscositeit van dezelfde lijm bij een temperatuur van 23°C is na ca. 9 maanden na productie niet ingedikt maar heeft bij 35°C al na twee weken een sterke verhoging van viscositeit waardoor de lijm moeilijk verwerkbaar wordt.

Is PVAc houtlijm na indikken nog bruikbaar?
Over het algemeen kan gesteld worden dat de lijm nog verwerkbaar is zolang deze door middel van kort oproeren weer de oorspronkelijke dikte (viscositeit) krijgt. Wanneer een D3 of 1K D4 PVAc houtlijm ingedikt is en een in-homogene lobbige massa aanneemt kan de lijm nog tot de oorspronkelijke viscositeit opgeroerd worden. Dit kan door middel van een mixer op een boormachine te plaatsen en de lijm kort en met een laag toerental (< 500 omwentelingen per minuut) op te roeren tot een homogene massa. Wanneer de lijm te vaak, te lang of op een hoger toerental gemengd wordt zal de lijm ‘kapot slaan’ en is de lijm niet meer bruikbaar. De lijm is dan niet meer homogeen en bevat hardere deeltjes (griesmeel). Na mengen zal de lijm een korte periode (enkele dagen) verwerkbaar zijn, daarna zal het verdikkingsproces zich weer in versneld tempo herhalen. De eigenschappen van de lijm blijven na oproeren onveranderd mits binnen de aangegeven  houdbaarheidstermijn gewerkt wordt.

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken