Frencken kiest methyleenchloridevrij!

Wat is methyleenchloride?
Methyleenchloride of dichloormethaan is een kleurloze en vluchtige vloeistof met een matig zoete en soms onaangename geur. Methyleenchloride is slecht oplosbaar in water, maar goed mengbaar met de meeste organische oplosmiddelen.

Wat doet methyleenchloride?
• Geeft aanleiding tot OPS (organisch psychosyndroom = de schildersziekte)
• Verdampt heel snel, werkt bedwelmend
• Heeft mogelijk kankerverwekkende eigenschappen
• Stof wordt gemakkelijk opgenomen door de huid heen
• Oppervlak wordt kouder -> groter risico op condensvorming

Waar wordt methyleenchloride gebuikt?
De bekendste toepassing is als oplosmiddel voor verfafbijtmiddelen en ontvettingsmiddelen. Minder bekend is de toepassing in lijmtanks (canisters of drukvaten). Dit werkt goed en is vooral goedkoop. De afgelopen tien jaren is methyleenchloride dan ook op grote schaal in canisters toegepast.

Frencken kiest bewust voor methyleenchloridevrij!
De verkoop en het gebruik van methyleenchloride in verfafbijtmiddelen voor consumenten en sommige professionals is verboden. Dit vanwege de toxische effecten op het centraal zenuwstelsel, door de hoge concentraties aan methyleenchloridedampen. Methyleenchloride is reeds verboden in de verfindustrie.
Het is vreemd dat deze stof nog niet verboden is als solvent in canisters omdat juist bij het versprayen de methyleenchloridedamp vele male hoger is dan bij het gebruik van afbijtmiddel.
De praktijk wijst uit dat vermelding van gevaren zinnen en symbolen op etiketten niet altijd leiden tot het gebruik van de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen. Frencken heeft om bovengenoemde redenen een methyleenchloridevrije versie ontwikkeld.

Methyleenchloridevrij = niet oplosmiddelvrij! In de Frencken canisters zijn weliswaar oplosmiddelen verwerkt die minder schadelijk zijn, maar ventileren blijft noodzakelijk.

De Frencken spuitlijm canisters bevatten geen methyleenchloride, tolueen en cyclohexaan.
De contactlijm heeft een lichte geur en heeft verder geen carcinogene effecten.

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken