Opgelet! Onthechting door condensvorming!

Onthechting door condensvorming kan voorkomen bij oplosmiddelhoudende contactlijmen (zowel thixotrope, vloeibare als spuitversies).

Wanneer ontstaat condensvorming?
Condens ontstaat bij een hoge luchtvochtigheid in combinatie met het afkoelen van de ondergrond.
Dit is misschien niet bij iedereen bekend, maar de temperatuur van de ondergrond en dus ook van de lijmlaag daalt tijdens het verdampen van de oplosmiddelen met 9ºC! Door deze plotselinge temperatuurdaling (dit is met de hand goed voelbaar) in combinatie met hoge luchtvochtigheid, kan er een laagje condens op de lijm ontstaan. Hier zal de lijm niet hechten.
Vooral in de herfst is sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor kans op condensvorming en dus onthechting extra groot is.

tips_voor_een_goede_verbinding

TIPS VOOR EEN GOEDE VERBINDING!

  • Relatieve luchtvochtigheid meten in de omgeving (dit kan makkelijk door een hygrometer op te hangen)
  • Omgevingstemperatuur meten
  • Oppervlaktetemperatuur van de te verlijmen materialen meten. Indien geen meter ter beschikking is, acclimatiseer dan het materiaal minimaal 24 uur van te voren zodat deze dezelfde temperatuur als de omgevingstemperatuur heeft. Houd rekening met de daling tijdens het afdampen van de oplosmiddelen!
  • Dauwpunttabel van Frencken aflezen om te bepalen of er kans is op condensvorming op de lijmlaag.

Klik hier voor de Dauwpunttabel van Frencken

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken