Indikken PVAc Houtlijmen bij verhoogde temperaturen

De lente is in volle gang en de zomer in aantocht. Dat betekent ook dat de temperaturen weer gaan stijgen!  Voor de meesten een welkome verandering, maar niet persé voor de witte houtlijmen, in het bijzonder de waterbestendige D3 en watervaste D4 1K PVAc houtlijmen!

Toevoeging crosslinker

Om een 1- componenten witte houtlijm waterbestendig of watervast te maken wordt tijdens productie een stof toegevoegd. Na het lijmen en drogen ( tijdens klemmen, onder de pers) gaat de lijm en de toegevoegde stof chemisch vernetten (crosslinken) waardoor de lijm zijn waterbestendige of watervaste eigenschap krijgt.  Onder invloed van hogere temperaturen kan het vernettingsproces voortijdig opstarten waardoor de lijm uiteindelijk onverwerkbaar wordt.

Dit is herkenbaar aan het dikker worden van de lijm (zie foto hierboven). Om te voorkomen dat het vernettingsproces al eerder start, moet de lijm – geheel volgens voorschrift – onder de 23 oC opgeslagen worden. Maar wat nu als dit toch proces toch voor gebruik is gestart?

Is PVAc houtlijm na indikken nog bruikbaar? >>>

 

 

 

Recent Posts
Contact met Frencken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken